Măseaua de minte sau molarul trei, când apare, ce rol are, când se extrage molarul de minte. Un articol detaliat despre măseaua de minte.
Ce este măseaua de minte ?
Măseaua de minte este de fapt molarul 3 si se erupe în jurul vârstei de 17-25 ani, producând de multe ori neplăceri.
Reprezintă ultimile măsele care apar pe cele două arcade, intervalul cronologic fiind între 17 – 25 ani. Acești dinți prezintă cea mai mare variabilitate morfologică: dimensiuni diferite, număr inconstant de rădăcini și canale radiculare, poziții de erupție foarte variate, din aceasta cauză tratamentul acestor dinți (realizarea plombelor sau extirparea nervilor) de cele mai multe ori este aproape imposibilă.
Datorită faptului că sunt ultimii dinți, în multe cazuri se întâmplă să nu mai aibă loc pe arcada dentară, aceaștia pot să rămână în os (incluzie totală), sau incluzie parțială, situație în care aceștia sunt prezenți în cavitatea bucală partial.
Există pacienți ai căror molari de minte lipsesc.
Indicațiile extracției măselei de minte:
- dinți cu distrucții corono-radiculare (carii profunde)
- dinți cu gangrene
- dinți cu mobilitate
- dinți incluși ce nu pot erupe
- dinți ce provoacă înghesuire
- extracție realizată în scop ortodontic (atunci când urmează sa fie montat un aparat dentar iar medicul ortodont recomanda extracția lor)
Contraindicațiile extracției
- leucemie acută, infartul miocardic (mai recent de 6 luni)
- leziuni locale ale mucoasei (herpes, afte, stomatite, candidoze)
- imposibilitatea de a deschide cavitatea bucala
- sinuzită maxilara rinogena
- pacienți care urmează sau au urmat un tratament de radioterapie la nivelul capului
- diverse afecțiuni de coagulare ale sângelui
- sarcină (doar cu acordul medicului ginecolog)
Etapele clinice ale extracției
- Anestezie locală, pacientul nu resimte durere în timpul intervenției
- Extracția măselei
- Chiuretajul alveolei postextracționale
- Compresă sterilă, în unele situații este realizată o sutură
- Recomandări medicamentoase, antibiotic si antiinflamatoare (doar la recomandarea medicului care a efectuat intervenția)
Ce se întâmplă după extracție
- echimoze (vânătăi)
- edem postextracțional (umflarea regiunii respective) care poate dura 3-6 zile, poate fi redus prin aplicare unei comprese reci la nivelul obrazului, în dreptul zonei unde s-a efectuat extracția
- durerea postextracțională – este în general moderată, se corelează cu gradul de dificultate al intervenției, poate fi combătută cu antiinflamatorii nesteroidiene
- trismus moderat (incapacitatea de a deschide gura larg), apare în general în urma extracție molarilor de minte inferiori
Recomandări după extracția măselei
- Compresă sterilă să fie menținută timp de aproximativ 60 minute (asigură oprirea completă a sângerării) după care aceasta trebuie îndepărtată din cavitatea bucală.
- Pacientul va evita să tragă sau să lovească cu limba zona unde a fost efectuată extracția.
- Alimentația – se va relua după îndepărtarea pansamentului (pct 1), se recomandă ca alimentele să fie la temperatura camerei, masticația se va face pe partea opusă extracției pentru a evita lezarea sau pătrunderea alimentelor în alveolă (locul rămas în urma extracție dentare).
- Se va evita clătirea gurii (pentru a nu disloca cheagul format la nivelul alveolei), la 24 h de la extracție se pot face clătiri ușoare cu soluții antiseptice.
- Spălatul dinților este recomandat să fie făcut începând cu dimineața următoare, cu precizarea că trebuie menajată zona extracției.
- Nu consumați tutun / alcool / băuturi acidulate timp de 2 zile.
- Dacă apar dureri se pot administra antiinflamatoare (la recomandarea medicului stomatolog).
- Firele de sutură (în cazul în care a fost realizată o sutura) se îndepărtează după 7 zile.