Skip to content

Despre dinți și anatomie dentară

Câteva cuvinte despre dinții

Conform dexului, definiția dintelui ar fi următoarea: fiecare dintre organele osoase mici, acoperite cu un strat de smalț, situate în cavitatea bucală a majorității vertebratelor și servind de obicei pentru a rupe, a mesteca și a fărâmița alimentele.

Căte rânduri de dinți avem ?

Omul are  două dentiții: una temporară (cunoscută și sub denumirea de lapte sau dinți deciduali) și dentiția definitivă (dinți succesionali sau permanenți).

Dinții temporari sau dinții de lapte sunt în total 20 de dinți,10 situați la maxilari iar alți 10 situați la mandibulă.

Dinții permanenți sau dinții definitivi sunt în total 32 de dinți, 16 dinți sus (la maxilar) și 16 dinți jos (mandibulă).

Parțile componente ale dintelui:

  • Partea care este vizibilă în cavitatea bucală și care poartă denumirea de coroană dentară (de la exterior spre interior prezintă smalț – dentină – nerv.
  • Partea care nu este vizibilă în cavitatea bucală și care se găsește sub gingie poartă numele de rădăcină dentară care prezintă cement, dentină, nerv 

Smalţul – stratul de la suprafaţa dintelui, acesta este cel mai dur şi cel mai mineralizat ţesut din organism, are rolul de a proteja dintele.

Dentina – stratul de sub smalţul dentar, este compusa dintr-o substanță bogată în fibre de colagen și în săruri de calciu, învelește și protejează nervul dintelui.

Nervul – este un ţesutul moale aflat în interiorul tuturor dinţilor, care conţine terminaţii nervoase şi vase sanguine, este responsabil pentru senzaţia de durere, atunci când cariile ajung la acest nivel.

În videoclipul de mai jos puteți observa anatomia dintelui.

Tipuri de dinți: 

  • Incisivii— dinţii frontali, folosiţi la tăiatul alimentelor, zâmbet, fonație, sunt în număr de opt, 4 la maxilar și 4 la mandibulă 
  • Caninii— au formă conică sunt în număr de 4 pe ambele arcade
  • Premolarii— reprezintă dinții care fac trecerea spre măsele, sunt în număr de opt, 4 la maxilar și 4 la mandibulă
  • Molarii— măselele, folosesc la mestecat, sunt în număr de 6 la maxilar și 6 la mandibulă 

.